Ad Code

✍️ Yaşamak, başarılı bir saçmalama operasyonudur!

Son Kız - Kayıp Kadınlar

 DEAŞ dört bir yanımızı kuşattı!



"Haziran 2014'de biz ne olduğunu anlamadan İŞİD, Koço'nun 130 km doğusunda yer alan, Irak'ın en büyük ikinci şehri Musul'u ele geçirdi. Musul'un düşmesinin ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBH) Ezidi köylerini savunmak üzere ilave peşmerge yolladı. Askerler kamyonlarla geldi, bizi emniyette tutacakları teminatını verdi. Bizi TEŞVİK ETTİ. Kontrol noktalarında konuşlanmış Kürtler endişe etmemelerini söyleyip gidenleri geri çevirdiler.

Bazı aileler Koço'da kalmanın intihar etmekten farksız olduğunu düşünüyor: "DEAŞ dört bir yanımızı kuşattı!" diye karşı çıkıyordu. Haklıydılar da. Sonunda, Arap köylerle olan ilişkimizin de bizi güvende tutacak kadar kuvvetli olduğuna inanarak köyümüzde kaldık.

İŞİD Sincar'ı rahatlıkla ele geçirdi. Sonradan öğrendik ki Sünni Arap komşularımızın çoğu militanları sevinçle karşılamış, hatta onlara katılmış! Ezidiler kurtulamasınlar diye yollara barikat kurmuş, sonra da teröristlerle birlikte boşalan Ezidi köylerini yağmalamışlar. Bizi korumaya yemin eden Kürtleri duyunca daha da şaşırdık! Gece geç saatlerde hiçbir uyarıda bulunmadan ve aylarca bizi son ana kadar koruyacakları teminatını vermelerine rağmen peşmerge kamyonlarına doluşup Sincar'dan, İslam Devleti'nin onlara ulaşamayacağı güvenli yerlere kaçmışlardı!

Kürt yönetimi sonradan bunun "taktiksel bir geri çekilme" olduğunu söyledi. Bölgeyi ellerinde tutmaya yetecek sayıda askerleri yoktu. Öfkemizi tek tek askerlerden ziyade bu kararı veren Kürt liderlerine yöneltmeye çalıştık. Gelgelelim neden bizi uyarmadan gittiklerini, bizi yanlarına almadıklarını ya da güvenli bir yere ulaşmamıza yardım etmediklerini anlayamadık! Onların gittiklerini bilseydik biz de giderdik.

Peşmerge olmayınca militanlar terk edilmiş kontrol noktalarını süratle doldurdu ve bizi köyümüzde kapana kıstırdı. Kaçmaya çalışan az sayıda aile ya yakalanmış ya öldürülmüş ya da kaçırılmıştı. Annemin yeğeni ailesiyle gitmeyi denemişti. İŞİD arabalarını durdurduğunda erkekleri hemen oracıkta öldürüvermişti. Telefon geldikten sonra annem bize: "Kadınlara ne olduğunu bilmiyorum." dedi..."



Son Kız / Nadia Murad

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu